Alkohol og amming - Multi-Mam NO


Alkohol og amming

Etter ni måneder uten alkohol, ønsker mange nybakte mødre å kose seg med et glass vin igjen. Men når er det trygt? Du har kanskje også hørt at det å ta et par glass er trygt og vil ikke skade barnet ditt?

Hva sier ekspertene om alkohol og amming?

Vitenskapelige studier har vist at den samme konsentrasjonen av alkohol som når blodet ditt, også ender opp i morsmelken. Selv om det kan være små mengder du drikker, husk at babyens lever er liten og umoden, og barnets evne til å bryte ned alkohol er mye dårligere enn hos en voksen. Det antas at en tre måneder gammel har 50% tregere metabolisme sammenlignet med voksne.

Studiene viser også at alkohol er i morsmelk kan føre til endringer i babyens søvn-, og spisemønster. Selv om alkohol kan føre til at babyen blir søvnig og kan sovne raskere enn vanlig, vil den også sove mindre og våkner tidligere enn den normalt ville gjort. Babyer under 3 måneder har størst risiko for skader av alkohol, spesielt når det gjelder motorisk utvikling. Derfor er de fleste eksperter enige om at ammende mødre bør avholde seg fra å drikke alkohol til etter at babyen blir 3 måneder.

Vitenskapelige undersøkelse konkluderer sammenheng mellom alkoholinntak og melkeproduksjon ; alkoholinntak gir mindre melk. Kroppen blir dehydrert, noe som reduserer mengden av tilgjengelig væske i kroppen for å produsere melk. Alkohol reduserer også nivåene av oxytocin, et hormon som er viktig for melkeproduksjonen.

Kan nybakte mødre å kose seg med et glass vin?

Hvis du føler at det er urimelig å ikke kunne kose seg med et glass vin selv om man ammer er det enkelte ting du bør vite og som det kan være lurt å tenke på. Da blir det kanskje mulig å kose seg med et glass vin samtidig som du begrenser alkoholens påvirkning på den lille.

Når du inntar alkohol, vil det være like mye alkohol i melken som i blodet ditt. Alkoholen når en topp i melken 30-90 minutter etter at du drikker . Et glass vin vil for eksempel gi en promille på 0,3–0,4. Det nedbrytes ca. 0,15 promille per time, slik at alkoholen vil være ute av blodet etter 2–3 timer. Tiden man bruker på å bryte ned alkoholen vil variere fra person til person Nyfødte har en umoden lever, noe som gjør at de har dårligere evne til å bryte ned alkohol enn eldre barn og voksne.

For noen år siden kom det nye nasjonale retningslinjer på området. Her finner vi følgende anbefalinger: De første seks ukene etter termin bør mødre være helt avholdende. Det innebærer at for premature barn bør man vente lenger etter fødselen enn for et barn som er født til termin. Når babyen er seks uker gammel og eldre, kan mor drikke et halvt eller ett glass vin. Men så sier retningslinjene at man må vente tre timer med å amme. Ammende kvinner bør derfor være forsiktige med inntak av alkohol. Det anbefales eventuelt å amme før alkohol blir inntatt og å vente en tid før neste amming.

Mor kan også pumpe ut melk før hun drikker alkohol og brukes senere. Det har imidlertid ingen hensikt å pumpe ut melken etter at du har drukket alkohol fordi alkoholmengden i melken hele tiden avspeiler alkoholinnholdet i blodet.

Du kan lese flere råd om amming og alkohol på Helsedirektoratets nettsider om Råd om kosthold, legemidler, tobakk, alkohol m.m. for kvinner som ammer.