Amming av nyfødte - Multi-Mam NO


Amming av nyfødte

Når er det perfekte tidspunktet å starte ammingen av det nyfødte barnet? Så snart barnet blir lagt opp til brystet etter fødselen er har dere en perfekt mulighet til å bli kjent og gi den lille litt råmelk. Råmelken er fet og veldig næringsrik. Den inneholder også antistoffer som beskytter barnet mot infeksjoner de første månedene.

Legg det nyfødte barnet til brystet så snart som mulig etter fødselen. Barnet har en sterk sugerefleks de første dagene. Sørg for god ammeteknikk helt fra starten så unngår du problemer senere. Spør jordmor eller helsesøster hvis du trenger hjelp.

Riktig sugeteknikk

Hold barnet i nakken med dine fingre bak ørene, så hodet er fritt. Kinnet mot brystet, mens du holder barnets nese bort fra brystet slik at pustingen går lett. Trykk evt. på barnets rygg så kroppen kommer nærmere og hodet faller litt bakover. Det gir også fri nese. Brystknoppen skal være bak i barnets munn slik at melken flyter lett ned i halsen.

Hvis barent har vanskelig med å suge kan du forsøke å bytte på litt til du finner en stilling som er komfortable for dere begge. Har du spørsmål eller vanskeligheter må du ikke nøle med å rådføre deg med en helsesøster. Dette kan spare deg for mye problemer og stress.

Hvor ofte bør barnet ammes?

En god regel er at barnet ikke kan ammes for ofte. De kan derimot ammes for sjelden, så ikke lås deg til et fast skjema for ammingen, men gi melk når barnet viser tegn på sult. Slike tegn kan være at barnet viser:

  • Økt aktivitet
  • Leter etter brystknoppen
  • Smatter med leppene

Gråt kan også være et tegn på at barnet er sultent, men så lant behøver det ikke gå. Du kan fint lære å se når barnet er sultent lenge før det begynner å gråte. Etter melken kommer er gjennomsnittet 8-12 amminger i døgnet eller mer. Å amme et barn for kosens eller trøstens skyld er helt greit. Hvis barnet er svært søvnig kan du vekke barnet og tilby melk.

Hvordan vet du om barnet får nok melk?

Du bør rådføre deg med helsesøster eller lege hvis du oppdager at

  • Barnet ikke har skikkelig avføring
  • Urinen fortsatt er mørk etter 3. dag
  • Avføringen fortsatt er mørk etter 4. dag
  • Barnet ikke tar til seg næring så ofte som anbefalt, eller
  • Brystene er såre og ømm,e og du har influensalignende symptomer