Avvenning - Multi-Mam NO


Avvenning

Før eller senere kommer tiden for å å avvenne barnet fra ammingen. Det er helt opp og barnet å bestemme når tiden er inne for å slutte med ammingen. WHO ( Verdens helseorganisasjon) anbefaler amming til barnet er minst et år gammelt. Du må selvfølgelig selv bestemme hva som passer for dere, vanligvis vil barnet selv bestemme når det er tid for å slutte, og når annen føde kam ta helt over. Uansett hva du velger skal du ikke la omgivelser eller forventninger fra andre påvirke avgjørelsen om hva som er best for deg og barnet.

Du kan ha blandede følelser angående avvenning. Ammingen har sikkert gitt deg mange avslappende stunder, og mye kos sammen med barnet ditt, og du bekymrer deg kanskje for at det skal være slutt på denne kosen. Å avslutte ammingen betyr at barnet vil begynne å spise ganske mye av den samme maten som du spiser, og det er dermed mulighet for å holde den følelsesmessige bindingen sterk. I tillegg til tiden dere bruker sammen under måltidet blir det nå mulig å bruke tid sammen med barnet ditt, enten det er å spille, lese en bok eller bare kose. Dette vil hjelpe deg gjennom overgangen fra ammingen. Ikke gi slipp på samværet og kosen.

Når skal man starte avvenningen?

Det er to populære metoder som kan hjelpe deg med å finne riktig tidspunkt for deg og barnet å avslutte ammingen. Som vi har nevnt ovenfor, kan du la barnet bestemme ved å observere når de begynner å miste interessen for å amme, vanligvis når barnet er rundt fire til seks måneder etter at dere har stertet med fast føde. Hvis du føler at tiden er moden tidligere, enten fordi du skal tilbake i jobb, eller fordi magefølelsen forteller deg det, velger du det. Det er viktig at dere starter avvenningen når dere er motivert og det passer inn i hverdagen, siden prosessen bør gjøres gradvis.

Det er noen grunner som kan rettferdiggjøre å utsette avvenningen. Hvis barnet ditt er sykt, bør du vente til det kommer seg. Og hvis den lille går gjennom andre større endringer, som at dere flytter eller får et søsken, vil det være klokt å ikke tilføre enda mer stress ved å begynne avvenningen.

Tips til avvenningen

Først og fremst er det viktig og gå gradvis til verks og ikke rushe prosessen. Dette vil forhindre overfylte bryst og brystbetennelse siden brystene dine vil ha nok tid til å venne seg til mindre produksjon, samtidig som barnet venner seg gradvis til at det ikke får morsmelk eller ligge til brystet.

Du kan starte prosessen ved å hoppe over en amming og gi barnet ditt flaske i stedet for bryst. La dette pågå i noen uker, og prøv deretter droppe ammingen en og annen gang til barnet har vendt seg til det. En annen metode er å gradvis forkorte tiden barnet dier og i stedet tilby dem litt fast føde etter ammingen. Deretter prøver du å gi fast føde før ammingen, slik at barnets appetitt for brystmelk er redusert. Du kan også begynne å utsette ammingen i 10 eller 15 minutter (dette er spesielt effektivt om kvelden, eller når du bare ammer et par ganger om dagen).

Hvis du har problemer med å hoppe over ammingen før leggetid kan du la din partner legge barnet, slik at ikke barnet ser deg i rommet og plutselig savner å die.