For mye melk - Multi-Mam NO


For mye melk

Hvis du har mer melk enn barnet behøver er det gode grunner for å vurdere å pumpe. Mange for tidlig fødte barn, barn som har svak sugeevne eller barn som har hatt en tøff start på livet på grunn av sykdom, kan ha problemer med ammingen. For mødre med nok melk og som ønsker å gi barnet sitt morsmelk på flaske i stedet for morsmelkerstatning, kan pumping da være et godt alternativ. Pumping av morsmelk er også fint dersom mor skal være borte fra babyen når det egentlig er tid for amming, eller hvis far også ønsker å ta del i matesituasjonen.

Det er viktig å velge riktig pumpe for ditt behov. En enkeltpumpe lar deg pumpe ett bryst av gangen, er ofte manuell (drevet med en håndpumpe), og er i hovedsak best for kortere bruk, eller hvis du bare skal pumpe en gang iblant.

Hvor ofte bør du pumpe?

Du bør pumpe i cirka et kvarter hver gang. Det gir mer melk dersom du pumper ofte, fremfor å pumpe lenge. Det kan være lurt å ha en porsjon i kjøleskapet som du gir barnet, og når barnet er mett pumper du deg til neste måltid, sier Mathisen.

Husk å tine melken forsiktig slik at ikke viktige antistoffer blir ødelagt av for mye varme. Det beste er å ta melken ut av fryseren om kvelden, og sette den i kjøleskapet til neste morgen.

Pumpemetoder

Det finnes to hovedtyper brystpumper på markedet: håndpumper eller elektriske pumper. Det finner ulike typer elektriske pumper; enkeltpumper, dobbeltpumper og det som kalles sykehuspumper.

Når du skal pumpe deg, bør du ta deg god tid, da stress hemmer utdrivingsrefleksen. Dessuten skal du sitte godt, lage deg noe å drikke hvis du er tørst, finne noe å lese eller lytte til musikk, hvis du har lyst til det.

  • Før du begynner pumpingen, setter du i gang utdrivingsrefleksen på følgende måte: Massér og rull brystknoppene med rene fingre, varsomt til brystknoppene "knopper" seg. Å se på et bilde av babyen om den ikke er i nærheten eller å sitte ved siden av barnet, kan forsterke utdrivingsrefleksen.
  • Når melken så begynner å komme, setter du i gang pumpingen. Husk at dobbelpumping (pumping av begge bryst samtidig) gir bedre stimulering av det melkeproduserende hormonet prolaktin og halverer pumpetiden. Begynn med den laveste styrken, og øk den etter hvert som melken renner godt. Har du en pumpe med to faser, blir dette det samme.
  • Når melken ikke renner lenger, stopper du. 15-30 minutter på begge bryst til sammen, pleier å være nok.

Hvilken pumpe du skal velge kommer an på hva du skal bruke pumpen til. Skal du pumpe ganske sjelden så kommer du langt med en håndpumpe. Skal du pumpe deg regelmessig, bør du velge en elektrisk pumpe.

Dersom du må starte opp melkeproduksjonen med pumping, er det fint å komme i gang så fort som mulig etter fødselen. Håndmelking kan være mest praktisk i begynnelsen fordi de fleste da har mindre mengder melk. Etter hvert som melkemengden øker kan du da gå over til å bruke en pumpe om du ønsker det. Du kan også kombinere pumping og håndmelking:

Når du håndpumper bør du sørge for å ha varme og rene hender. Len deg litt fremover. Du kan stimule utdrivingsrefleksen ved å massere og rulle brystknoppene varsomt til brystknoppene "knopper" seg. Legg så tommelfingeren over brystknoppen og pekefingeren under i utkanten av areola (det brune området rundt brystknoppen). Trykk fingrene først innover, klem deretter sammen for å hente frem melken. Når melken kommer, slipper du taket. Gjenta flere ganger rytmisk. Etter hvert vil du finne en teknikk som passer deg best.

Hvis du ikke har barnet ditt i nærheten når du skal pumpe kan du se på et bilde eller film av babyen din, dette kan forsterke utdrivingsrefleksen.

Oppbevaring av brystmelk

Hvis melken lagres i romtemperatur, skal den brukes innen seks til åtte timer. Hvis den skal oppbevares lengre enn det, bør den settes i fryser eller kjøleskap så raskt som mulig. I kjøleskapet holder melken i tre til fem døgn. Hvis melken har vært frosset, og deretter tint, skal den ikke lagres mer enn 24 timer i kjøleskapet før den brukes. Ifølge offentlige retningslinjer anbefales det at melken kan oppbevares i dypfryser på -18 grader i inntil seks måneder. Oppbevaringstidene har noe strengere krav for premature og syke nyfødte, her gjelder at melken ikke bør lagres mer enn tre måneder. All emballasje som har tett lokk og kan kokes kan brukes.

Oppvarming av frosset melk

Morsmelk skal aldri varmes opp til over 40 grader, og den bør aldri kokes for så å kjøles ned igjen. Best varmes den i et lunkent vannbad. Pass også på å riste flasken innimellom slik at temperaturen blir jevn. Både fersk og frosset melk kun bør varmes opp én gang. Blir det noe igjen i flasken, skal dette kastes. Du bør helst unngå å bruke mikrobølgeovn når morsmelken varmes opp. Mikrobølgeovn gir ujevn oppvarming og kan skade melkens immunologiske egenskaper.