Hvordan slutter man med amming? - Multi-Mam NO


Hvordan slutter man med amming?

Amming er uten tvil svært gunstig for både mor og barn. Det er grunnen til at mange anbefaler amming til barnet er et år gammel. Uansett hva du gjør vil tiden komme når du trenger å avvenne barnet fra ammingen. Dette kan være en svært emosjonell periode. Du kan oppleve blandede følelser, en blanding av tristhet, glede og spenning. Mange mødre er usikre på om de skal avslutte ammingen brått gradvis, og derfor har vi samlet noen praktiske råd for deg som ønsker å gjøre det så problemfritt som mulig.

Når bør ammingen stoppe?

Når du er klar i din beslutning om å slutte å amme, er det viktig at du finner ut om du vil gjøre det gradvis over tid, eller om det bør skje så fort som mulig. I de aller fleste tilfeller; så lenge det ikke er en spesiell grunn til det, anbefales det en langsom avvenning. Husk at barnet trenger tid til å venne seg til ny kost/fast føde. Innstill deg på at dette kommer til å ta litt tid. Det er viktig for barnets fordøyelse at det fortsatt får en del morsmelk når ny mat/fast føde introduseres. Avvenningen og overgang til annen mat enn morsmelk skal tilpasses barnets alder og ernæringsbehov.

En langsom avvenning er ofte enklere for barnet og er bedre for å unngå tette melkeganger som igjen kan føre til brystbetennelse, siden melkeproduksjonen vil avta gradvis.

Hvor lang tid tar avvenningen?

Dette er individuelt, og kan ta fra to til fire måneder avhengig av hvordan barnet tilpasser seg forandringene.

Ammestopp

Norske helsemyndigheter anbefaler å fullamme i seks måneder, og fortsette med morsmelk som basis i kosten frem til 12 måneders alder. Verdens helseorganisasjon anbefaler å fortsette ammingen fram til barnet er to år. Det er ikke uvanlig at kvinner ønsker å trappe ned på ammingen før barnet er fylt ett år. Det kan for eksempel skyldes sykdom og at mor må ta medisiner som kan skade barnet.

Velg aller helst et tidspunkt hvor både du og partneren din har overskudd, for eksempel i forbindelse med en ferie. Unngå perioder hvor det skjer en hel masse, som flytting, barnehagestart, dere har overnattingsgjester eller lignende..

Gradvis avvenning lar barnet innrette seg skånsomt til en ny matingsrutine. Er barnet under 12 måneder, er det viktig for barnets fordøyelse at det fortsatt får en del morsmelk når ny mat introduseres.

Husk at barnet trenger tid til å venne seg til fast føde, så det gjelder å være tålmodig og innstilt på at det kan komme til å ta litt tid.

For ett- til toåringen er det mye annet enn sult som gjør at barnet liker å die. Trøst, kos, nærhet og avslapning kan være grunner til at barnet ønsker å fortsette ammingen, selv om det har rundet året.

Men for disse barna, gjelder det å gjøre ting litt annerledes enn hos de minste, og det er fint hvis du kan gjøre det til en langsom prosess opp til 6 måneder..

Det du gjør, er å kutte ned på ammestundene, utsette ammingen til et mer beleilig tidspunkt, bytte ut ammingen med annen mat og avlede med andre aktiviteter. Kos med, hold og lek med barnet mer enn vanlig. Det er viktig å være tålmodig og støtter barnet i denne løsrivelsesprosessen. Det er viktig å være konsekvent og tålmodig gjennom hele prosessen. Tro på at det du gjør, er til det beste for deg og barnet.