Introduksjon av mat - Multi-Mam NO


Introduksjon av mat

Spedbarn og familier er ulike, og morsmelk og annen mat må tilpasses hvert barn og hver mor Fra fødselen av: Morsmelk er den naturlige og den beste maten for spedbarn. Delvis amming er også gunstig for både barn og mor. Så lenge barnet vokser og trives, og så lenge mor trives med ammingen, er det ingen grunn til å gi barnet annen mat og drikke enn morsmelk de første seks månedene. I denne perioden gir morsmelk all næring og væske barnet trenger, med unntak av D-vitamin som bør gis fra barnet er fire uker gammelt.

Les mer om D-vitamin under på Helsedirektoratets sider om «Anbefalinger for tilførsel av energi og næringsstoffer».. Barnet trenger ikke ekstra tilførsel av vann, selv i varmt klima.

Når barnet er fire måneder

Hvis mor fullammer, barnet vokser som det skal og mor trives med ammingen er fullamming til seks måneder trygt og bra, og at det kan ha en beskyttende effekt på mage- og tarminfeksjoner. Hvis barnet kun har fått morsmelk frem til fire måneders alder, men så viser tegn på å trenge mer mat, eller mors situasjon eller ønske tilsier det kan du starte forsiktig med fast føde, som tillegg til morsmelken Hvis barnet har fått morsmelkerstatning de første fire månedene bør du også starte forsiktig med annen mat, slik at barnet venner seg til mat med ulik smak og konsistens. Morsmelkerstatning har lik smak hele tiden, i motsetning til morsmelk som tar smak av det mor spiser.

Morsmelk er den naturlige og den beste maten for spedbarn. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at barn får morsmelk til de er to år og gjerne lenger:

Vitamin D-tilskudd anbefales til alle spedbarn fra fire ukers alder. Barn som ikke får tran, bør få vitamin D-dråper. Tilskudd av vitamin D er spesielt viktig for brysternærte barn som får lite sollys. Det anbefales en gradvis introduksjon av tran fra 2,5 ml til 5 ml i løpet av de første seks levemånedene

Melk er fortsatt den viktigste matvaren for barnet, enten du ammer eller gir morsmelkerstatning. Morsmelkerstatning er det eneste alternativet til morsmelk i hele første leveår. Annen melk skal ikke brukes som drikkemelk eller i grøt det første året

Fra seks måneders alder

Når spedbarnet er seks måneder gammelt, bør fast føde gradvis introduseres som tillegg til morsmelken, slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes. Noen barn kan ha behov for fast føde før seks måneders alder, men introduksjon bør skje tidligst ved fire måneders alder

Det er ingen bestemt regel for hvilken mat du skal begynne med å gi barnet ditt. Det kan være naturlig å begynne med tynn grøt, moset potet eller moste grønnsaker, som kan blandes med morsmelk evt. morsmelkerstatning. Om det blir grøt, potet- eller grønnsakmos er opp til deg, men introdusér bare en matvare av gangen. Nye enzymsystemer i barnets kropp skal settes i gang for å fordøye den faste føden.

Fra 8 til 12 måneders alder

Hvis barnet ikke ammes, eller det har behov for annen melk enn morsmelk, anbefales det å gi jernberiket morsmelkerstatning som drikkemelk og i grøt frem til barnet er 12 måneder

Magert kjøtt av kalv, storfe, lam, kylling (uten skinn), kalkun og svin er gode alternativer i spedbarnsmaten. Mal gjerne kjøttet selv med kjøttkvern. Kjøtt til spedbarnsmat bør kokes fremfor å stekes. Pass ekstra godt på at kjøttet er gjennomkokt før du gir det til barnet. Alle fiskeslag kan brukes, se også Mattilsynets råd angående sjømat og barn, www.matportalen.no.

From 10 to 12 months of age

Brødmåltidene blir nå stadig viktigere i barnets kosthold. Bruk grovt brød med litt myk margarin og jernrikt pålegg, som leverpostei, kjøttpålegg eller brunost og prim. Ved siden av kan du gi appelsin, kiwi, fruktjuice, nypeekstrakt, paprika eller revet kålrot, for å øke jernopptaket. Her er noen eksempler på «vanlige» middagsmenyer du kan gi til barnet.

  • Kjøttsaus med pasta og grønnsaker
  • Kokt kjøtt med saus, poteter og grønnsaker
  • Kjøttkaker med saus, poteter og grønnsaker
  • Kokt fisk, poteter og grønnsaker
  • Fiskeboller/pudding med hvit saus, poteter og grønnsaker
  • OBS: Ikke salt maten til barnet