Lindring av smerter ved amming - Multi-Mam NO


Lindring av smerter ved amming

Mange mødre opplever å ha smerter under ammingen av en eller annen grunn. For enkelte kan det bli så belastende at de bestemmer seg for å slutte å amme. Det er anbefalt å amme til barnet er minst et, år så det er viktig å først vurdere hva som kan gjøres for å forhindre eller lindre plagene. Riktig sugetak er den vanligste årsaken til smerter.

Under ammingen skal barnet ha brystvorten og hele areola i munnen, med brystvorten plassert dypt i munnen mot baksiden av ganen, slik at brystvorten ikke får mye press mens barnet suger. Sjekk at leppene er vrengt utover, med underleppen lengst fram. Etter utdriving skal det være dype sug med bevegelse ofte helt bak til ørene. Kinnene beveges ikke ut og inn. Mens man dier hører man ofte et klukk og svelg. Ammingen skal være behagelig for mor, iallfall når måltidet er kommet godt i gang. Det oftest litt ømt i starten på måltidet når et sultent barn griper et spent bryst. Sårheten forsvinner ofte så fort sugetaket er rettet opp. Forebygging er det aller viktigste tiltaket du kan gjøre. Oppstår sårhet etter at du har ammet i en måned eller lenger, bør du være oppmerksom på at det kan skyldes bakterier eller sopp.

Dersom du sliter med å få til ammingen må du ikke nøle med å be om hjelp på Helsestasjonen, hos Ammehjelpen eller hos fastlegen.

Pleie av såre og sprukne brystknopper

Hvis barnet har problemer med sugetaket kan det ende opp med å suge på selve brystvorten, og forårsake såre brystvorter. Et godt tak vil forhindre problemet, men hvis skaden allerede er oppstått er det et par ting du kan gjøre for å lindre smerten. Du kan for eksempel legge på en brystkompess med lindrende ingredienser som fremskynder tilhelingen. Kalde omslag kan også lindre smerte, i alle fall midlertidig, bare husk å ikke legge is direkte på huden.

Hvis barnet er sultent vil det suge hardere enn vanlig, og forårsake enda mer skade brystvorter som allerede er såre. Se etter tegn på sult og start ammingen med det brystet som gjør minst vondt. På denne måten vil ikke barnet suge like hardt når babyen er klar for det andre brystet. Før ammingen kan du trykke ut noen dråper melk for å stimulere utdrivningsrefleksen og forhindre barnet fra å tygge på brystvorten i forsøket på å få melk.

Hvis brystvortene er for såre til å amme bør du pumpe for å holde tritt med melkeproduksjonen og hindre overfylling. Noen ganger kan et brystskjold være en løsning for å kunne fortsette ammingen.

Såre brystknopper kan også ha andre årsaker, som sopp- eller bakterieinfeksjon, eller at plager som eksem eller psoriasis. Hvis du mistenker at du har en infeksjon bør du rådføre deg med lege eller på helsestasjonen. Irritasjoner kan også oppstå etter bruk av såper, sjampo, eller kosmetikk, eller som et resultat av allergier overfor produkter du har brukt. Prøv å identifisere årsaken og unngå å bruke dette. De mest vanlige kildene er dusjsåper og såpeprodukter som tørker ut den naturlige fuktigheten i huden eller ødelegger den naturlige mikrofloraen. Vask brystene med varmt vann og unngå for mye såpeprodukter på brystene.

Å klemme ut et par draper brystmelk etter ammingen og gni det på området rundt brystvortene virker positivt på huden. Malen er mykgjørende og virker smørende. Du kan også bruke en brystbalm som beskytter huden fra uttørking og sprekker.

Unngå overfylling

En annen årsak til smerte under ammingen er overfylling eller oppbygging av melk i brystene. Unngå å hoppe over ammeøkter, og hvis du allikevel ikke kan amme bør du pumpe deg med samme intervaller som du bruker amme. Varme omslag og massasje kan også hjelpe til med at melken strømmer lettere og kan redusere noe av trykket.