Mate barn - Multi-Mam NO


Amming

Når du kommer hjem fra fødestua ed den lille melder det seg straks mange spørsmål og usikkerhet, ikke minst om amming og mat til den lille. Ammingen tar en stor del av dagen, så det er viktig huske alle råd og tips du har fått om hva som skal til for å gjøre de første dagene hjemme så harmoniske og stressfri som mulig.

Ernæring

Amming blir anbefalt av eksperter verden rundt som svært gunstig for både mor og barn. Ikke bare for at barnet skal få i seg alle nødvendige næringsstoffer og være beskyttet mot infeksjoner, men ammingen har også positive effekter ved at det bidrar til å knytte bånd med din nyfødte. Hvis du ammer behøver den nyfødte annen næring . Melkeproduksjonen vil tilpasse seg barnets behov og slukke både sult og tørst hos barnet.

Hvor ofte bør man amme?

I stedet for å forholde deg til rigide tidsskjemaer for ammingen bør du gi melk når barnet viser tegn på sult. Tegn på sult hos nyfødte kan omfatte: Raske øyebevegelser når øynene er lukket, suttebevegelser, gaping og at barnet stikker tungen ut av munnen, bevegelser med armer og ben, og smatting. Senere kan det være tegn som uro, klynking, og gråt. Når barnet gråter, er dette et sent tegn på sult. Etter at melken kommer er 8-12 amminger i døgnet vanlig.

Hvis barnet legger greit på seg er det et tegn på at hyppigheten på ammingen er grei. Noen barn kan die hver 4. time med et lengre opphold om natten og likevel gå normalt opp i vekt. Dette er vanligst hos barn av mødre med stor melkeproduksjon. Fra 6 uker til barnet er 3 måneder er det er vanlig at barnet dier 8-12) ganger i døgnet. Fra 3-6 måneder er det vanlig at barnet dier 5-12 ganger i døgnet. Fra 6-12 måneder er det er vanlig at barn dier 4-12 ganger i døgnet.

Hvor mye melk skal barnet ha?

Et sunt spebarn som drikker normal legger på seg circa 170 gram pr uke og har 6 eller flere våte bleier om dagen. For at barnet skal die effektivt og få i seg nok morsmelk, er riktig amming avgjørende. ER du i tvil om teknikken kan du rædføre deg med helsesøster. Når barnet slutter å suge, snur seg bort fra brystvorten eller flasken, eller lukker munnen, er dette ofte et tegn på at de har fått nok melk. Vent et minutt eller to, og prøv igjen. barnet ikke virker interessert i melken er barnet sannsynligvis mett, og du bør prøve å få barnet til å rape. Når ammingen er avsluttet, bør barnet ditt virke avslappet og brystene skal føles lettere Hvis og mykere. Du bør ikke forvente at barnet drikker like mye melk hver dag. Barnet vil ha perioder når det spiser oftere og dier lenger enn vanlig. Mange mødre bekymrer seg om deres barn spiser tilstrekkelig. I stedet for å påføre deg selv unødvendig stress, kan du følge med på barnet og se om det trives, og lære deg å stole på magefølelsen. Et sunt barn som der vekten øker jevnt og trutt, har normal avføring og et tilstrekkelig antall våte bleier per dag, får i seg tilstrekkelig næring. Hvis du allikevel er bekymret eller har spørsmål kan du rådføre deg på helsestasjonen.

Trenger et nyfødt barn ekstra tilskudd?

Fra barnet er fire uker bør det få tilskudd av vitamin D for å forebygge rakitt eller engelsk syke. Gi gjerne tran som også er rikt på Omega-3 fettsyrer, eller gi barnet vitamin D-dråper, Gi helst ikke annen drikke enn morsmelk/morsmelkerstatning før barnet er ett år. Skal du gi noe annet, så gi barnet vann. Gir du barnet vann i stedet for melk, kan det gi ernæringsmangel og saltmangel. Dersom barnet ditt får morsmelkerstatning, må du huske å vaske/sterilisere flaskene godt etter hvert måltid. Morsmelk skal varmes opp til romtemperatur

Nyt perioden med amming

Ammingen tar mye tid, spesielt i de første månedene av barnets liv. Bruk tiden til å bli kjent med barnet, kos med barnet og kos deg med tiden dere har sammen. Før du vet ordet av det er det lille barnet stort og du vil savne det spesielle med denne første tiden, og hyggen dere har sammen.