Problemer med å få sugetak - Multi-Mam NO


Problemer med å få sugetak

Det er viktig at barnet har et godt tak på brystet. Det hjelper til at brystet blir godt melket og stimulerer derved melkeproduksjonen. Det vil også bidra til å forebygge såre brystknopper og tilstoppede melkeganger. Amming er noe som må innøves og læres. Det er sjelden det går helt av seg selv, spesielt hos kvinner som ikke har ammet før. Det er ikke lett å være nybegynner, verken for mor eller barn. Barnet skal ligge med naken hud mot morens nakne hud. Dette stimulerer barnet og gjør det våkent, men rolig. Det beste er om barnet får ta brystet innen to timer etter fødselen. Da er nemlig den nyfødte på sitt mest våkne.

Hva kjennetegner et godt dietak?

Når barnet har skikkelig tak er hele brystknoppen og mesteparten av det brune området rundt inne i barnets munn, og brystknoppen peker mot baksiden av barnets munn. Barnets tunge dekker eventuelle tenner i undermunnen og beskytter brystkoppen mot skade. Selv om amming kan være litt ubehagelig i starten, vil et godt dietak forhindre at det blir smertefullt.

Andre sikre teg på et godt tak er følelsen av at det rykker eller napper litt og du observerer at barnet svelger melken. I tillegg, hvis du ikke har smerter og barnet legger på seg normalt kan det virke som om du har ammingen under kontroll.

Hvis du opplever at barnet ikke får skikkelig tak bør du avslutte ammingen. La fingeren din gli forsiktig mellom barnets lepper på siden av munnen og gi plass for å la brystknoppen komme ut. Deretter starter du prosessen med å la barnet ta tak på nytt.

Hvordan sikre et godt sugetak

Barnet kan legges på siden inn mot mors mage med nesen sin mot morens brystknopp. Duften og synet av brystet stimulerer barnet til å søke og gape. Fordi brystene produserer råmelk allerede i graviditeten, er det som oftest mulig å presse ut noen dråper melk med fingrene, slik at barnet kan få en prøvesmak som stimulerer til ytterligere innsats for å få fatt i brystet. Barnet vil nå kanskje slikke og kosesutte litt på brystknoppen eller huden rundt.

Etter alt fra noen minutter til noen timer, vil barnet vise at det er klart for sitt første måltid ved å gape. Barnets munn legges tett inntil brystknoppen, slik at munnen gaper over både brystknoppen og en del av areola. Barnets hode skal være bøyd litt bakover for at brystvevet ikke skal komme i veien for nesen og pusten. Når barnet har riktig tak, vil underleppen være brettet utover, og sugebevegelsen kan sees på bakerste del av kjeven, ved øret. Får barnet sugegrop i kinnet, suger det feil. Da må det hjelpes til å få nytt tak.

Det kan være at barnet ligger feil til brystet slik at nesen dyttes inn i brystvevet. Dette hindrer barnet i å puste gjennom nesen, og det vil da slippe brystet og skrike. Legg barnet slik til at det må bøye hodet lett bakover. Hvis brystet er overfylt, kan barnet få vanskeligheter med å ta tak i brystknoppen og suge den opp i ganen, slik det skal gjøres ved riktig sugeteknikk. Det kan hjelpe å håndmelke seg til brystet er mindre spent og brystvevet blir mykere og lettere å få fatt i.

Søk råde eller hjelp hos helsesøster eller på helsestasjonen hvis du sliter med ammeteknikken.