Råd om amming - Multi-Mam NO


Råd om amming

Ammestunden skal være en hyggestund for mor og barn. Det er også den beste muligheten for mor til å bli godt kjent med og kose seg med den nyfødte. Samtidig kan ammingen være anstrengende, spesielt i starten. Ikke alle barn er like, og ikke alle mødre er like. Derfor må hver o gen finne si form å gjøre det på, og hva som er best for nettopp deg og ditt barn:

 • Selv om ammingen kan være litt ubehagelig i starten, bør det ikke være smertefullt. Dersom du opplever smerter er det mulig barnet ditt ikke suger på riktig måte. Du har funnet riktig ammestilling når barnet har hele det mørke området rundt brystknoppen i munnen, haken er presset inn mot brystet, og nesen vendt bort. Med denne ammestillingen er brystknoppen helt bak i barnets munn og sugingen fungerer slik at melken strømmer ut.
 • Bruk tiden på sykehuset etter fødselen og hør med jordmor eller sykepleier om barnet har fått riktig tak og suger skikkelig. Ikke vær redd for å søke hjelp hvis du trenger det, og aldri nøl med å stille spørsmål hvis du er i tvil eller lurer på noe, eller om du har smerter eller barnet ikke legger nok på seg.
 • Tre eller fire dager etter fødselen kan brystene plutselig øke i størrelse - dette skjer fordi melkeproduksjonen øker for å gi barnet nok melk. Vær forberedt på dette og anskaff noen romslige amme-bher på forhånd
 • Ved å gi barnet smokk eller en flaske for tidlig kan du forvirre barnet og gjøre at det nekter å ta melk fra brystet. La disse vente i alle fall til du har fått ammingen til å fungere skikkelig.
 • Hvis du planlegger å reise, eller du trenger å hoppe over noen amminger kan det være en god idé å pumpe litt melk for å hindre spreng. Du kan oppbevare pumpet melk i fryseren og bruke den som en erstatning hvis du trenger senere.
 • Skal du pumpe ut melk en gang i blant, kan en håndpumpe være god nok. Må du pumpe ut melk over lengre tid eller skal øke produksjonen, men har et barn som ikke er sugevillig eller suger ineffektivt, bør du leie eller kjøpe en elektrisk pumpe og da gjerne en dobbeltpumpe
 • Hvis brystknoppene blir såre eller sprukne, kan du legge på en lindrende kompress som gir rask effekt og framskynder tilhelingen. Som beskyttelse for brystknoppene mot sårhet kan du bruke balm mellom ammingene. Multi-Mam Balm er trygg for barnet og du behøver ikke vaske den av før ammingen. Klem ut noen dråper morsmelk etter at ammingen er avsluttet og ha dette på brystknoppen. Dette kan også motvirke ubehag med sårhet.
 • Når du ammer bør det om mulig skje i ro og uten avbrytelser eller forstyrrelser. Sørg for å sitte eller ligge komfortabelt og ha et lass vann tilgjengelig, for mange blir tørste av å amme.
 • Hvis fødselen foregikk med keiersnitt eller er sliten etter fødselen kan du forsøke å ligge ned når du ammer.
 • Amming av premature barn er ofte mer utfordrende og det kan ta lenger tid å få gode ammerutiner. La ikke dette ta motet fra deg, eller la dette komme i veien for den kos og glede ammingen kan gi deg og barnet.
 • Til slutt, vær tålmodig. Gi deg selv og barnet tid å lære hva som er best for dere, og ikke bli motløs hvis du møter motstand på veien. Med litt utholdenhet og litt eksperimentering vil både du og den nyfødte snart få glede av ammingen.