Smerter ved amming - Multi-Mam NO


Smerter ved amming

Mange slutter å amme tidligere enn hadde planlagt på runn av smerter og ubehag i brystene. Det er forståelig at brystsmerter under amming kanfå deg til å grue deg til neste ammeøkt. Derfor har vi samlet infrmasjon om de viktigste årsakene til smerter, og noen tips til hvordan du kan unngå slike smerter i ammeperioen.

Utdrivingsrefleksen

Utdrivningssmerter er vanligst tidlig i ammeforløpet og er helt ufarlig. Smerten er nærmest som kraftige kramper. Smertene er som regel verst de første ukene etter fødselen, spesielt hvis mor har mye melk eller kraftig melkespreng. Utdrivningssmerter ikke er farlig, og at det vil gi seg etter hvert. Det er en tendens til det er hyppigere hos førstegangsfødende, og har man hatt utdrivningsmerter i et tidligere ammeforløp er det risiko for å få det igjen.

Såre brystknopper

Den mest vanlige årsaken til såre brystknopper er at barnet ikke far skikkelig tak når det suger. Dette kan føre til at barnet gnager og tygger på brystknoppen, i stedet for å suge på riktig måte. Dette kan resultere i små sprekker og rifter på den følsomme huden. Dette kan være svært smertefullt, så forsøk å finne en god ammestilling, slik at din lille kan få et godt sugetak. Når barnet har fått godt tak bør hele brystknoppen samt en del av brystet være i barnets munn, Brystknoppen bør være bak i barnets munn, slik at melken går direkte ned i halsen. Det finnes mange gode ammestillinger, og er du i tvil kan du rådføre deg med en helsesøster. Hvis brystknoppene allerede er sprukket, kan du prøve å legge på Multi-Mam Kompress for å lindre smerter og fremskynde tilhelingen. Du kan også beskytte brystvortene mellom ammingene med litt Multi-Mam Balm. Begge produktene er trygge for nbarnet og gelen behøver ikke tørkes av før ammingen starter.

Soppinfeksjon (trøske)

En soppinfeksjon i området rundt brystknoppene og i og rundt barnets munn kan enkelte ganger finne veien til melkegangene og forårsake smerte. Dette er en tilstand som krever behandling av lege.

Brystspreng

Brystspreng er en tilstand som opptrer de første dagene etter fødsel. Den skal ikke forveksles med melkespreng. Det kan føles som at brystene så fulle av melk at det må tiltak til for å tømme mest mulig og så ofte som mulig. Men slik er det ikke. Brystspreng er forbigående, varer ca en uke,. Råmelken skal endre seg til moden morsmelk som skal ernære det voksende barnet. Så snart melkekjertlene produserer moden morsmelk vil hevelsene gradvis gå ned igjen.

Brystbetennelse (mastitt)

Hvis du opplever smerter og rødt, varmt og hovent bryst, kanskje feber og influensaliknende følelse, kan det være tegn på brystbetennelses.. Tilstander som brystspreng, tilstoppede melkeganger eller bakterier som kommr til via sprekker eller sår i området kan forårsake brystbetennelse. Hyppig tømming av brystet i ett døgn som er førstevalg når det gjelder behandling av brystbetennelse. Med nedsatt allmenntilstand vil du få utskrevet antibiotika av lege. Uansett om du får antibiotika eller ikke bør du fortsette å amme, siden ammingen er en viktig del av behandlingen.