Stell av brystknoppene - Multi-Mam NO


Stell av brystknoppene

Ammingen tar litt tid å bli vant til, i starten kan det føles rart og litt ubehagelig. Men du blir vant til det ganske raskt, og det er ingen grunn til å la smerter ødelegge for deg. Vanligvis er smerter et tegn på at noe ikke er riktig, men den mest vanlige feilen er feil ammestilling. For å gjøre ammingen mer behagelig og smertefri har vi utarbeidet en liste over generelle stell og pleie av bryst og brystvorter.

Hva kan du gjøre for å pleie brystknoppene mens du ammer.

Det enkleste er å passe på å skylle brystene med varmt vann mens du dusjer. Unngå å bruke dusjsåpe eller såpe som tørker ut huden på brystene. Uttørkingen fjerner naturlige oljer fra overflaten og kan føre til sprekkdannelser og irritasjon. Etter dusjing eller amming er det best å la brystvortene lufttørke.

Et godt tips er å trykke ut noen dråper morsmelk etter ammingen og gni det på brystvortene. Du kan også bruke en spesiell gel elle krem for å pleie og beskytte brystvortene mot skade. Når du velger en gel bør du velge et produkt som ikke behøver tørkes av før neste amming, og som det er trygt for barnet å få i seg. Skylling av brystene med vann før ammingen kan bidra til å tørke ut brystknoppene, så det kan være enklere og tryggere å velge en gel, krem, eller balm som er trygg for barnet, og som ikke behøver vaskes bort før ammingen.

Unngå å bruke amme-BH i materialer i syntetiske materialer som ikke er pustende. Disse kan skape grunnlag for vekst av uønskede mikrober som kan forårsake en infeksjon. Skift ammeinnlegg ofte og unngå å gå i lengre tid med fuktige ammeinnlegg.

Tips hvis brystknoppene blir såre

Hvis du opplever smerter under ammingen må du ikke nøle med å søke råd hos helsesøster eller på helsestasjonen. God ammeteknikk fra starten av vil bidra til mindre problemer og forhindre ubehag. Er du usikker bør du søke råd.

Hvis brystvortene allerede er blitt såre bør du vurdere å bruke en brystkompress som vil påskynde tilhelingen og lindre smerter. Hvis smertene er sterke, kan du hjelpe til med kalde omslag eller en klut. Ikke bruk is direkte på huden. Hvis smertene er veldig kraftige, eller du har fått brystbetennelse, kan du velge å pumpe deg og gi morsmelken i flaske. Melken er helt grei å gi til barnet. Du kan søke råd om dette på helsestasjonen og finne ut hva som er best for deg og barnet.

Noen ganger kan såre brystvorter skyldes en soppinfeksjon. Hvis dette e r tilfellet bør du høre med helsesøster eller fastlegen og finne yt hva som er rett behandling for deg. Med en soppinfeksjon er muligheten stor for at den enten kommer fra barnets munn eller vil smitte til barnets munn.

Hvis du er sår kan du velge å tilby barnet det minst såre brystet først. Barnet suger hardest i starten. Så snart barnet har fått i seg en del melk kan du skifte til det andre brystet. Du kan også forsøke med ulike ammestillinger for å finne ut hva som passer best for deg og babyen. Det er lurt å finne en stilling som er avslappende og som skaper minst mulig stress for barnet, og hvor dere kan fokusere på ammingen. Dette kan forhindre uønskede bitt og gnaging på brystvorten.