Multi-Mam for helsepersonell - Multi-Mam NO

Norske kvinner har alltid ønsket å amme. Morsmelkens betydning for spedbarns ernæring og helse er godt dokumentert.
Dette gjør arbeidet for å fremme amming til et viktig felt innen forebyggende medisin.

I dag har Norge sannsynligvis ammerekord blant de land det er naturlig å sammenligne oss med. 85-90% av norske kvinner ammer
fortsatt 3 måneder etter fødselen, og rundt 70% etter 6 måneder. Likevel er det
fortsatt mye ugjort på dette feltet.

Ammingen kan være en ubehagelig utfordring for mor hvis hun opplever innadvendte brystvorter, vonde brystvorter, infeksjon i brystet (mastitt), sopp i babyens munn og/eller på brystvorten, konstant lekkasje av melk, eller rett og slett for lav melkeproduksjon. Alt kan medføre en følelse av skyld og utilstrekkelighet.

Normal amming kan medføre endringer i huden rundt og på brystvorten, vanligst er spesielt hevelse og ømhet/sårhet. Blemmer, betente områder og hud som løsner er også ofte vanlig (Ziemer 1993). Statistikk viser at 80-95% av ammende kvinner vil oppleve noen grad av sårhet og 26% rapporterer ekstreme smerter i brystvortene (Newton 1952, Walker 1989). Det er åpenbart at en problemer med amming fortsatt er svært vanlig (Cable 1997).

Smertefulle brystvorter kan hemme flyten av melken og utdrivningsrefleksen. Når mor blir mer anspent, vil det starte en vond sirkel som til slutt ender med at man velger å avslutte ammingen for tidlig.
Skader på brystknoppen kan være forløperen til infeksjoner med mikroorganismer som for eksempel Candida albicans eller Gule stafylokokker, og øke risikoen for å utvikle brystbetennelse(mastitt) på grunn av infeksjon eller tetting av melkekanalen (Amir 1991, Livingstone , 1999).
Det viktigste i forebygging av skade på brystknoppene er korrekt ammestilling og at barnet får skikkelig tak. (Klaus 1987).

Noen andre faktorer bidrar også til sprukne brystvorter, som for eksempel produkter som fjerner det naturlige fettlaget fra brystvorteområdet (såpe, sjampo), sopp eller eksem, eller en generell tendens til tørr hud. Riktig hygiene med riktige produkter er viktig.

I gamle dager var behandlingen mot såre brystknopper å la brystene lufttørke etter ammingen. I dag vet vi at sår leger bedre i fuktige omgivelser. Derfor er det viktig å danne en fuktig barriere over eller rundt det såre området, slik at vi ikke tørker ut hudens naturlige fuktighet.

Heldigvis er i dag kunnskapen om amming er ledsaget av mer kunnskap om hvordan man best kan forebygge og behandle problemer hos ammende mødre.

Mer Informasjon for helsepersonell: