5 råd når barnet får tenner - Multi-Mam NO

5 råd når barnet får tenner

Når barnet begynner å få tenner begynner en helt ny epoke i barnets liv og utvikling. Tennene kan begynne å vise seg når som helst fra barnet er 3 måneder og fram til barnet er 1 år. Selv om det er en naturlig ting kan det være ubehagelig for barnet. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å hjelpe barnet ditt til å takle det.Hva er symptomene?

Hvordan skal du klare å håndtere de typiske ubehagene som:

 • Lett feber (under 38 grader)
 • Urolighet
 • Vanskelig med å sove
 • Hyppig gråt

Før barnets tenner bryter fram kan du se endringer i barnets oppførsel, slik som

 • Urolig søvn
 • Økt sikling
 • Tygging på alt barnet kommer over
 • Redusert apetitt
 • Barnet drar seg i ørene eller gnir seg på kinnene

Lindring

Alle endringer i oppførselen i forbindelse med at barnet får tenner handler om at barnet forsøker å lindre smerter. Hvis barnet begynner å vise disse tegnene kan du også tenke på hva du kan gjøre for å lindre barnets ubehag. Det er godt å vite at det er ting du kan gjøre for å hjelpe. Denne artikkelen omtaler 5 råd som kan bidra til at tiden når barnet får tenner blir bedre for barnet ditt. Husk at barn er ulike, så prøv deg fram for å se hva som hjelper ditt barn.

Gode råd ved tannfrembrudd # 1 - Trøst og kos

Tennene kan plutselig begynner å dukke opp, og forårsake smerte som fører til irritabilitet og søvnproblemer. Noen barn merker knapt noe, mens andre kan ha det vanskelig. Trøst barnet når det har vondt, gråter eller er lei seg, det hjelper alltid. Gi barnet kos og trøst så ofte du kan, og gi masse oppmerksomhet.

Gode råd ved tannfrembrudd # 2 - Avkjøing

Hold barnets munn avkjølt for å dempe kløing og ubehag, prøv noe av dette

 • Bruk en kald klut
 • Bruk en kald skje
 • La barnet bite på en ren finger du har kjølt ned i kaldt vann

Straks barnet er 6 måneder kan du gi det nippe til kaldt vann. Til de minste barna kan du bruke vannet hovedsakelig til kjøling. Hvis barnet er litt større og får feber kan du gi det en klut som er fuktet i kaldt vann.

Vær forsiktig med å gi barnet noe som er frosset, det kan være skadelig. Det som skal kjøles ned kan legges i kjøleskap, ikke i fryseren.

Gode råd ved tannfrembrudd # 3- Biteleker

Prøv å gi barnet noe å tygge på eller bite i, barnet vil gjerne tygge og suge på alt det kommer over. Det finnes mange ulike biteleker på markedet, sørg bare for at biteleken ikke inneholder noe som er skadelig for barnet å ha i munnen. Har du ingen leke i nærheten vil tommelen også være god å suge på, og kan gi litt trøst. Noe så enkelt som en våt klut eller en kjeksbit kan være nok for å lindre når tannen bryter fram. I utgangspunktet trenger barnet noe å tygge på mens tannen bryter gjennom tannkjøttet. Mange tannbørster beregnet på små barn har en liten myk bust i ene enden, og bitering i den andre. Det kan være fint å la barnet bruke den når det klør som verst. Den kan også gjøre barnet vant med busten i munnen, som er en fordel når man snart skal begynne å pusse barnets tenner.

Gode råd ved tannfrembrudd # 4 - Massasje

De fleste babyer får ømt tannkjøtt når de får tenner. Massering av tannkjøttet vil lindre smerten, og det kan også få barnet til å endre fokus og glemme ubehaget for en stund. De fleste barn elsker å føle et du trykker forsiktig mot tannkjøttet. Gni forsiktig barnets tannkjøtt med en fast berøring fra pekefingeren. Eller gi barnet ditt lett ansiktsmassasje, og ta deg tid til å gni babyens ansikt og kjeve i en sirkelbevegelse. Det vil lette spenningen. Hvis alt annet slår feil, kan det være tid for et bad! Varmt vann vil hjelpe barnet til å slappe av og få barnet til å fokusere på noe annet enn plagene fra tennene.

Gode råd ved tannfrembrudd # 5 – Lindrende gel

Det handler om lindring av plager og å slippe ubehag. Hvis barnet ditt plages når tennene kommer kan du lese mer om hvordan du kan berolige og trøste barnet her Multi-Mam BabyDent . Gelen danner en hinne over tannkjøttet. Den reduserer hevelse ved tannframbrudd når du gnir den på tannkjøttet. Lagrer du gelen i kjøleskapet oppnår du en ekstra kjølende og beroligende effekt. Selvfølgelig inneholder gelen kun naturlige innholdsstoffer, og er ufarlig ved svelging. Bruk av gelen er også en fin måte å innarbeide og venne barnet til daglig tannpleie.