Årsaker til smerter ved amming - Multi-Mam NO


Årsaker til smerter ved amming

Mange nybakte mødre tror at smerter i de første dagene med amming er normalt. Selv om det kan ta litt tid for deg og barnet ditt å finne den ideelle ammestillingen som gjør at barnet får skikkelig tak, betyr ikke at du skal tåle smerter og sår. Smertefulle brystvorter gjør amming svært ubehagelig, og an føre til brystspreng og brystbetennelse (mastitt). Det kan også lett få deg til å vurdere å droppe ammingen for å unngå smerte; og melkeproduksjonen kan reduseres på grunn av mindre hyppig amming. Det er derfor viktig å finne ut hvorfor amming er smertefullt for deg, og gjøre noe med årsaken.

Såre brystknopper

Den vanligste årsaken til smerter under ammingen er at barnet får dårlig tak. Når barnet dier godt vil hele brystvorten og areola ( det mørke området rundt brystvorten) være i barnets munn, noe som gjør at det suger effektiv, men uten for mye press på brystvortene. Hvis festet ikke er skikkelig vil barnet suge på selve brystknoppen og forårsake smerte og skade på huden.

Det er også viktig å forbygge mot hevelser og smerte i brystvortene slik at ammingen oppleves som positiv og avslappende. Fuktige, avkjølte omslag det såre området som bremser fordampingen av den naturlige fuktigheten fra huden. Våre brystkompresser bidrar til et fuktig mikromiljø som stimulerer den naturlige tilhelingen ved å forhindre fordamping av hudens naturlige fuktighet.

Hvis ammingen er st problem for deg kan du rådføre deg med helsesøster for å få hjelp til å finne riktig ammestilling.

Barnet har kort tungebånd

Kort eller stramt tungebånd begrenser bevegeligheten til tungen hos et spedbarn, og kan være hemmende ved amming. Kort tungebånd kan oppstå hos alle, men det er noe vanligere blant gutter enn jenter. Forekomsten oppgis å finnes hos mellom 1% og 10% av alle nyfødte, i noen tilfeller hos flere i en familie. Noen leger og ammeeksperter anbefaler umiddelbar behandling, endog før barnet har forlatt fødeklinikken. Andre foretrekker å vente og se. Tungebåndet kan over tid løsne av seg selv. I andre tilfeller vedvarer tilstanden uten å skape problemer. Hos noen kreves et kirurgisk inngrep. Hvis du mistenker at kort tungebånd an være et problem hos ditt barn bør du forhøre deg på helsestasjonen.

Sopp på brystknoppene

Hvis du opplever en stikkende smerte I brystknoppen mellom ammingene og brystknoppene samtidig er røde og blanke kan du ha fått soppinfeksjon. Infeksjonen kan også finnes i barnets munn i form av hvite flekker på tungen eller i ganen. Hvis du mistenker en soppinfeksjon bør du rådføre deg på helsestasjonen eller med fastlegen.

Brystknopper

Symptomene vises vanligvis på bare et av brystene. Brystet blir sårt, hovent, rødt og varmt å ta på. Noen ganger kan det også være ledsaget av feber. Mastitt utvikles vanligvis som en komplikasjon av brystspreng eller en tette melkeganger, når bakterier kommer inn i bryst og forårsaker en infeksjon. Den primære behandling omfatter varme omslag, forsiktig massasje før og under amming, og amming så ofte som mulig. Hvis tilstanden ikke blir bedre i løpet av 24 timer, bør du søke råd hos helsesøster eller fastlege.

Tette melkeganger

Hvis du oppdager et sårt område eller en klump i brystet med fingrene, kan det være en tett melkegang. Dette skjer på grunn av en opphopning av melk, vanligvis på grunn av trykk på brystet- Det kan skyldes av BHen ikke er riktig størrelse, eller hvis du kan ha hatt bilbelte liggende på samme plass og stramme over lang tid. I likhet som ved brystbetennelse kan du forsøke å lindre med varme omslag, lett brystmassasje, og hyppig amming.