Såre brystvorter under amming - er det vanlig? - Multi-Mam NO


Såre brystvorter under amming - er det vanlig?

Såre brystvorter er så vanlig at mange nybakte mødre tror det er en normal del av ammeopplevelsen, og at de er nødt til å leve med det. Såre brystvorter kan gjøre ammingen til en lite hyggelig opplevelse for deg og barnet, og kan bidra til at du vurderer om du vil fortsette ammingen eller ikke. Derfor er det viktig at du ikke ignorerer problemet.

Enkelte kvinner opplever ikke at å bli ømme i begynnelsen, spesielt hvis de har tatt smertestillende den første tiden etter fødselen. Det er viktig å være oppmerksom og søke hjelp hvis du får tegn på brystsmerter eller ubehag. Hvis smertene blir ignorert, kan det gå ut over brystvortene. De kan sprekke og de kan blø, noe som kan gjøre ammingen smertefull og uutholdelig. Skadet brystvev kan også føre til alvorligere problemer.

Smerter i brystene og brystknoppene forteller jordmor eller helsesøster at noe ikke er helt riktig. Du bør ikke ha smerter under ammingen, og det er flere ting du kan gjøre for å unngå det.

Hva er årsaken til såre brystknopper ved amming?

Feil sugetak eller feil ammestilling. Feil sugetak eller dårlig sugetak er den vanligste vanlig årsaken til ubehag ved amming. Hvis det gjør vondt når barnet ditt suger seg fast er noe galt. Hvis barnet ditt ikke får riktig tak, er det veldig vanlig å oppleve såre brystvorter de første dagene eller ukene med amming. Når barnet ditt ikke får tilstrekkelig mye av brystet i munnen, vil barnet suge på brystvorten i stedet for brystet. Dette forårsaker smerter og kan ødelegge brystvorten. Hele brystvorteområdet (areola) bør dekkes av babyens munn. Å få til skikkelig sugetak er viktig, så ikke nøl med å søke ekspertråd og støtte. En jordmor eller helsesøster kan hjelpe deg med ammestillingen slik at barnet kan få riktig sugetak.

Stramt eller kort tungebånd. Kort tungebånd vil si at strengen under tungen, som skal holde tungen på plass, er for stram eller for kort til at barnet kan bevege tungen skikkelig. Dette kan forårsake problemer med ammingen og gi såre brystvorter. La lege eller helsesøster undersøke babyens tunge. Stramt tungebånd er enkelt å løse ved klipping. Etter dette enkle inngrepet er det greit for barnet å die, og å unngå problemer som kan føre til såre brystknopper.

Hygiene. Unngå å bruke dusjsåpe eller såpe på brystene og brystvortene. Slike produkter kan tørke ut huden og føre til irritasjon og sprukne brystvorter. Det er nok å skylle brystene med varmt vann i dusjen. Etter dusjing eller amming kan du la brystene lufttørke. Du kan eventuelt bruke en brystgel for å bevare fuktigheten eller erstatte tapt fuktighet. Velg en gel eller krem som ikke trenger vaskes av før ammingen. På denne måten får du mer beskyttelse hvis babyen din drar eller trekker i brystet. Syntetiske, ikke-pustende bh-innlegg bør unngås, de kan skape grobunn for bakterier og andre skadelige mikrober. Bytt ammeinnlegg ofte for å sikre god hygiene og unngå mikrobielle problemer.

Soppinfeksjon. Hvis barnet ditt har en soppinfeksjon i munnen, kan dette overføres til deg under amming. Sopp kan forårsake såre brystvorter og skader som sprekker og blødninger. Tidlige symptomer kan være kløe, ømhet og røde, og blanke brystvorter. Smerte oppstår vanligvis i begge brystene under eller etter ammingen. Eksem kan ha lignende symptomer som en soppinfeksjon, så det er viktig å sjekke med legen eller helsesøster for å få riktig behandling.

Melkeblemme. En melkeblemme vises når et tynt lag av hud vokser over en brystvorte og blokkerer melkestrømmen. Det kan også være at en liten mengde tørket melk bare tetter åpningen av kanalen. En melkeblister kan være en hvit eller gul prikk på brystvorten, og kan forårsake stikkende smerte på stedet og like bak den. Noen ganger kan det løses ved å gni forsiktig med et håndkle etter dusjing, slik at blemmen løsner neste gang du ammer. Helsesøster eller en lege kanne også hjelpe deg med å «pirke» bort huden over melkeblemmen

Blemme på brystvorten. Det kan også oppstå blemmer på brystknoppen der denne stenger for melkeganger. Da kan det utvikles en melkeblemme hvor melken blir liggende igjen. Det er da viktig å holde området rent, tørt og så smøre med til blemmen forsvinner. Eventuelt kan blemmen tas hull på med en steril nål, fortrinnsvis av helsesøster eller lege.

Problemer etter bruk av brystpumpe. Feil bruk av brystpumpe kan skade brystvorten. Hvis brystskjoldene som følger med pumpen din er for små til brystvorten, kan dette føre til problemer. Hvis sugestyrken er for stor kan dette også føre til problemer. Hvis du er usikker på hvordan du bruker pumpen, eller hvilken type pumpe du skal velge, kan en helsesøster eller jordmor gi råd og hjelpe deg med å komme i gang.

Noen ganger forårsaker en underliggende tilstand som Raynauds fenomen, der man kan se et klassisk fargeskifte av brystknoppene fra hvit til blå, og senere eventuelt rødt. En brystbetennelse eller soppinfeksjon kan være en underliggende årsak til Raynauds fenomen. Raynauds fenomen er helt ufarlig, men det kan være svært smertefullt. Fastlegen eller helsesøster vil kunne gi deg råd om hvordan du kan lindre plagene og få til ammingen.

Det viktigste å huske er at såre og ømme brystvorter er et signal om at noe ikke er helt riktig. Du behøver ikke godta et du har smerter, og mest sannsynlig finnes det en enkel løsning. Vedvarende smerter vil kunne føre til at du drøyer tiden mellom ammingene. Hvis mulig bør du opprettholde ditt ammemønster. Er ikke det mulig bør du søke råd hos helsesøster eller vurdere å ta et opphold på 12-24 timer slik at brystvortene får hvile og mulighet for tilheling.