Patogene organismer - Multi-Mam NO

1. Candida albicants
Candida (også kalt trøske) er en sopp som trives i varme, mørke, fuktige miljøer, for eksempel i slimhinnene i munn og vagina, i området under bleier, hudfolder, under BH-er, og på brystvorter.

Soppinfeksjon på brystvortene hos ammende kan noen ganger ses samtidig med sopp i munnen hos barnet.
Soppinfeksjoner opptrer ofte på begge brystene samtidig. Brystknoppene blir røde og betente, med en brennende følelse omtrent som om de skulle være solbrente. I motsetning smerter som oppstår ved at barnet biter i brystknoppen, eller andre sår vil soppinfeksjonen også være vondt mellom ammingene. Bare det å ha klær mot brystknoppen kan oppleves smertefullt.

Noen tegn på soppinfeksjon kan være:

  • Brystvortene er ekstremt såre, svir, klør, røde eller har blemmer.
  • Stikking i brystene under eller like etter ammingen (spesielt under utdrivingsrefleksen).
  • De vanlige hjelpemidlene mot såre brystknopper gir ingen effekt.
  • Babyen har også sopp i munnen (hvit, cottage-cheeselignende flekker på tungen og på sidene i munnen), eller liknende bleieutslett.
  • Brystknoppene er plutselig blitt såre etter en periode med smertefri amming.
  • Antibiotikakur eller nylig avsluttet kur med antibiotika fører ofte til at man får soppinfeksjon i etterkanter.

2. Stafylokokk-infeksjon
Infeksjoner i området rundt brystknoppene er vanligvis forårsaket av en bakteriene gule stafylokokker. Disse finnes også normalt på vanlig hud. Bakteriene fester seg i sprekker i huden på brystvorten. Infeksjonen oppstår I i fettvevet i brystet og fører til at det blir hovent. Hevelsen presser på melkekanalene . Resultatet er smerte og klumper i den infiserte bryst.