Sårtilheling med fuktighet - Multi-Mam NO

En fuktighetsbarriere i sårområdet vil forsinke fordampningen av fuktighet fra huden. Sår som leges i et fuktig miljø vil leges uten skorpedannelse. Selv te-poser og vannkompresser er vist å være bedre enn ingen behandling. Bruk av en sårbandasje reduserer smerte i brystknopper og redusereskorpetendenser på overflaten betydelig. (Ziemer)

Men når en skadet brystknopp blir utsatt for lufttørking og hårføner, vil de sprukne områder danne skorper som barnet ofte løser opp mens du ammer. Brystvorten blør så på nytt igjen og danner på ny skorpe. Dette gjentar seg så til tilhelingen er ferdig, mens mor har det svært ubehagelig.

På begynnelsen av 70-tallet ble det fastslått at et fuktig, skorpefritt miljø forbedret bevegelse av celler på sårflaten, og ga bedre tilheling (Rovee 1972).
Gjeldende anbefalinger for sårbehandling tilsier bruk av fuktighet for å hjelpe tilheling. Et fuktig miljø er viktig for epiteldannelsen, proliferasjon og for migrasjon av epitelceller over såroverflaten under tilhelingen. (Bolton 2000) Oljeløsninger som E -vitaminolje fremmer ikke sårheling. Alle oljer holder seg på overflaten av huden, og kan gi kortvarig lindring. Tørr eller sprukket hud mangler ikke olje, den mangler fuktighet.

Det er umulig å tilføre fuktighet til huden fra utsiden (denne prosessen må skje fra innsiden). Ved å hjelpe huden ved å forhindre fordamping kan huden beholde mer av sin egen, naturlige fuktighet.

For en mor med såre brystvorter det kanskje tiden det tar å bli smertefri som er viktig, heller enn tiden det tar før sårene gror.