Baby tenner diagram - Multi-Mam NO


Baby tenner diagram

Barn får normalt 20 melketenner, 10 i overkjeven og 10 i underkjeven. Den første tannen, som oftest en fortann i underkjeven, bryter frem ved 7-8 mnd. Men det er store individuelle forskjeller - noen barn kan få sin første tann når de er 3 mnd, andre først ved 1-års alder..

Etter de to første nede, kommer vanligvis overkjevens fire fortenner, før sidefortennene i underkjeven viser seg. Tannfrembruddet skjer uten sår, men det kan gi trykk og kløe. Dette kan gjøre barn irritable og urolige. Noen kan ha nytte av en bitering av gummi som er god å tygge på, skånsom for tannkjøttet og lett å holde ren.


Slik kommer tennene

Rundt 1-årsalder vil mange barn ha fått de åtte fortennene. Dernest kommer de fremste jekslene, «1-årsjekselen», hjørnetenner og de bakerste jekslene, «2-årsjekslene», i tur og orden fra 1 til 2½ års alder. Felling av melketennene begynner i fem-seksårsalderen. En lett forhøyet kroppstemperatur i forbindelse med tannfrembruddet er ikke uvanlig.

De varige tennene

Seksårsjekselen kommer bak den bakerste melkejekselen. Når barnet er 12-13 år, er vanligvis alle melketenner felt, og 28 varige tenner har brutt fram. Visdomstenner bryter som regel fram etter 18-års alder. Noen får ikke visdomstenner.

Regelmessige måltider og god tannhygiene er gunstig for tannhelsen. Hyppige sukkerinntak i form av småspising eller drikke kan gi hull i tennene. Dersom barnet drikker av flaske om natta er det lurt å bruke rent vann og unngå sukkerholdig drikke. Husk at selv om morsmelk er bra for barnet, inneholder det melkesukker som kan gi hull i tennene.