Barnesykdommer - Multi-Mam NO


Barnesykdommer

Den første tannen, som oftest en fortann i underkjeven, bryter frem ved 6 måneders alder. Men det er store individuelle forskjeller, noen barn kan få sin første tann når de er 3 mnd, andre først ved 1-års alder. Etter de to første nede, kommer vanligvis overkjevens fire fortenner, før sidefortennene i underkjeven viser seg

Hvor mye ubehag barnet opplever når det får tenner vil også variere fra barn til barn. Noen babyer og småbarn viser bare få eller ingen tegn på å ha vondt, mens andre opplever en hel rekke plagsomme symptomer. Men de fleste barn opplever et av de følgende problemer når tenner kommer.

Sikling

Tannfrembrudd fører ofte økt sikling, som igjen kan føre til irritasjon huden på av hake eller kinn. Tørk bort sikkelet ved å klappe ansiktet med en ren, myk klut, og påfør en beskyttende krem. Litt morsmelk kan også gjøre susen.

Barnet tygger på alt det kommer over

Barn vil tygge for å avlaste trykket som kommer av at tennene forsøker å presse seg gjennom tannkjøttet. Du vil merke barnet gjerne gnager på teppet sitt, klær, leker, husholdningsartikler, sine egne hender, og annet det kommer over.

Du kan gi barnet ditt en avkjølt leker som for eksempel en bitering, som er trygg å tygge på og som gir en avkjølende følelse. Du kan også massere barnets tannkjøtt med din egen finger eller gni det med en kald, våt klut. Hvis du gir barnet avkjølt frukt som gulrot bør du være oppmerksom på at det kan gå av biter som kan komme i halsen og utgjøre en kvelningsfare for barnet.

En annen måte å lindre smerter i tannkjøttet er å bruke en lindrende tanngel. Hvis du i tillegg oppbevarer gelen i kjøleskapet, vil de gi en avkjølende effekt i tillegg. Et annet triks er å bruke en tanngel på en bitering vil den komme i direkte kontakt med tannkjøttet.

Medikamentell behandling

Både legemidler og kosttilskudd kan lindre plager fra tannfrembrudd, men det beste er om man unngår dette. Paracetamol er et alternativ dersom barnet plages mye. Lokalbedøvende midler bør unngås, disse kan i sjeldne tilfeller gi alvorlige bivirkninger.

Når barnet gnir seg på ørene eller minnet kan det være et tegn på at tennene er på vei. Det kan imidlertid også være et tegn på en ørebetennelse, så sørg for å utelukke det ut først.

Røde kinn

Du vil kanskje oppleve at barnets ansikt får en mer rødlig farge enn vanlig. Røde kinn kan være et tegn på at tenner er på vei. Røde kinn, sammen med at barnet får feber kan også være et symptom på infeksjon. Sjekk babyens temperatur, hvis det er høyere enn 38,9 °, bør du få barnet undersøkt på helsestasjon eller hos fastlegen.

Når barnet mister appetitten

Barnet kan oppleve det som ubehagelig å tygge på faste gjenstander som en bitering. Avkjølt mat eplemos, en smoothie, most frukt som feo eksempel bananer, eller en yoghurt.

Barnet blir lettere irritert

Selv om noen babyer går gjennom tiden med å få tenner uten at det skaper for mye problemer kan det for andre være svært stressende og ubehagelig. Enkelte barn vil reagere på ubehaget med å bli lettere opphisset , det gråter oftere, og uten noen åpenbar grunn, får problemer med å sove, og blir urolig. I tillegg til de generelle rådene for lindring ved tannfrembrudd vil det viktigste alltid være å vise ekstra omsorg og kjærlighet for å roe en urolig baby. Gi barnet ekstra kos og la barnet kan finne trøst og hvile i armkroken.

Blødende tankjøtt

Selv om de virker skremmende at barnet blør i gommene er det vanligvis ikke grunn til bekymring. Noen ganger når tannen bryter gjennom tannkjøttet kan det komme litt blod. Det kan også danne seg en liten blemme eller et hematom, som er et fast område med en liten mengde av blod fanget under tannkjøttet. Ikke bli overrasket i hvis blemmen sprekker og du merker en liten mengde blod i barnets munn. Du kan også spørre legen om å tappe det hvis du er bekymret for at det skaper problemer for barnet, men blemmen vil vanligvis forsvinner når tannen kommer gjennom huden.