Er det en sammenheng mellom tannframbrudd og bleieutslett? - Multi-Mam NO


Er det en sammenheng mellom tannframbrudd og bleieutslett?

Så snart tenne begynner å vise seg er det mange babyer som opplever flere andre symptomer samtidig, sikling, gnaging, de gnir seg i fjeset, hovne kinn og generelt ubehag. Men det er et symptom som ofte blir forbundet med tannfrembrudd, både av foreldre og av helsepersonell, nemlig bleieutslett. Sammenhengen mellom tenner og bleieutslett er ikke helt klar, og leger har ulike teorier om sammenhengen.

Hva er bleieutslett?

Bleieutslett er en samlebetegnelse for en rekke tilstander som gir rødme, irritasjon og eksemdannelse i bleieområdet hos spedbarn. De fleste barn vil i løpet av bleieperioden få bleieutslett i en eller annen grad. Huden i bleieområdet er i forveien varmere og fuktigere enn andre steder på kroppen. Når man så i tillegg pakker babyen inn i varme og tettsittende bleier, som også bringer avføring og urin i tett kontakt med huden, vil det oppstå problemer på et eller annet tidspunkt.

Does teething cause nappy rash?

Som vi har nevnt før, tennene får skylden for mye som skjer i alderen der tennene bryter frem. Som oftest uten grunn. Løs mage skyldes nok mer sannsynlig at barnet begynner med fast føde.
Tannfrembrudd -> Diaré -> Bleieutslett

Tannfrembrudd prosessen fører økt sikling, og vil babyen få i seg. Store mengder sikkel i magen til babyen kan også forstyrre fordøyelsen og føre til mild diaré, som videre resulterer i hudirritasjon og bleieutslett. Alvorlig diaré, spesielt hvis det oppstår sammen med eller etterfølges av dårlig almenntilstand, oppkast eller feber høyere enn 38,9 ° C, bør barnet tas med til lege snarest, siden disse ikke er bivirkninger av tannfrembrudd, men symptomer på noe annet.

Når de første tennene vises, vil mange mødre redusere ammingen eller stoppe ammingen helt. Dermed blir barnets utvikling av sitt eget immunforsvar svekket gjennom at amming er redusert. Babyen blir mer utsatt for ulike infeksjoner. Dette kan føre til man mistolker symptomer. Dermed kan mødre mistolke diaré og ro det er et tegn på at tennene kommer, men det er et tegn på at immunsystem til babyen begynner å ta kontroll. Hvis barnet ditt har diaré bør du først tenke etter om det har vært endringer i barnets spisemønster eller ammemønster. Hvis ikke, sjekk om det er tegn på tenner. Husk at diaré kan føre til dehydrering hos babyen, dette kan skje langt raskere hos små barn enn hos voksne.

Diaré kan være svært belastende for barnet og også for barnets hud. Våte, tettsittende bleier i tett kontakt med huden over lang tid vil medføre problemer på et eller annet tidspunkt.

For å unngå bleieutslett er det viktig å unngå fuktighet. Bleieområdet må holdes mest mulig tørt. I perioder bør barnet være uten bleier. Når bleier brukes, må de skiftes ofte. Vær nøye med hygienen. Vask forsiktig med vann og eventuelt mild, pH-nøytral såpe uten parfyme ved hvert bleieskift. Tørk grundig, men varsomt, etter at du har vasket. Smør huden godt inn med en vannavstøtende salve, for eksempel sinksalve. Det man imidlertid er helt sikker på, er at barn ikke blir syke av å få tenner. Er barnet ditt sykt, så nytter det ikke bare å skylde på tennene og tenker at det går over. Sykdom skal en alltid ta på alvor, og ta barnet med til legen for en sjekk om nødvendig.