Når barnet får tenner - Multi-Mam NO


Når barnet får tenner

Akkurat som å lære å gå, og si sine første ord, er det å få tenner en viktig milepæl i barnets liv. Å se de første tennene når den lille smiler virkelig noe å glede seg over, selv om veien dit kan være veldig stressende for både barnet og foreldre. Tannfrembrudd kan gi mange ubehagelige symptomer, som for eksempel sensitivt og hovent tannkjøtt, sikling, utslett, gnaging, søvnproblemer, etc. Tennenes utvikling er nødvendig for at barnet skal være i stand til å spise en godt og næringsrik kost, og en forutsetning for riktig utvikling og et sterkt immunforsvar. Tannfrembrudd og tenner spiller også en rolle i utviklingen av språkferdigheter. Tygging av på mat bidrar til å styrke musklene i kjeve, kinn, lepper og tunge, alle nødvendige for å kunne lære å snakke ordentlig.

Når begynner tennene å komme?

De første tennene begynner vanligvis å vises når barnet er rundt 6 måneder. Dette er imidlertid veldig individuelt, og de kan starte å komme allerede så tidlig som ved 3 måneders alder, men det er ikke uvanlig at barnet blir 12 måneder før det begynner å få de første tennene. Selv om tiden for når melketennene kommer er veldig individuelt, er det noen allmenne regler for når du kan forvente at et par av tennene dukker opp. Dette kan du vanligvis se i diagram for tennenes gjennomsnittlige frembruddstider.

Tidspunktet for når barnet får sin første tenner avhenger mest av deg. Hvis du og din partner opplevde å få tenner tidlig, er det sannsynlig at barnet også vil få tenner tidlig. Det samme gjelder hvis du var en som fikk tenner sent.

Vanligvis vil de første tennene som vises være de to fortennene i underkjeven, etterfulgt e fortennene i overmunnen. Noen ganger kommer de i omvendt rekkefølge, men nesten alltid i par. Disse tennene vil normalt ikke føre til mye problemer eller smerte når de trenger gjennom tannkjøttet fordi kantene er veldig tynne. Rundt tiden når barnet ditt fyller et år vil jekslene begynne å vises. Jekslene er ofte mye mer ubehagelig å få enn fortenner, hovedsakelig på grunn av at overflaten er bredere, noe som fører til større press og mer smerte når de bryter gjennom tannkjøttet.

Rundt den tiden når den lille fyller tre år bør alle melketennene være på plass. Rundt seksårsalderen starter så prosessen på nytt, med at melketennene løsner og faller ut, og nye tenner erstatter dem. Denne prosessen tar ganske lang tid og avsluttes med visdomstennene som bruker komme i alderen fra 17 til 21 år.

Hvordan lindrer man plager ved tannfrembrudd?

Som nevnt innledningsvis kan det å få tenner være en svært ubehagelig prosess. Noen barn vil oppleve lite eller ingen symptomer i det hele tatt, mens andre kan gi deg mange søvnløse netter. Det er noen velprøvde metoder som kan lindre ubehag, som for eksempel en mild massasje, avkjølt bitering, eventuelt med litt lindrende gel på for å smøre gommene, eller at du gir barnet en fuktig, kald klut. Barnet vil prøve å stikke noe inn i munnen for å bite på, så det er viktig å ha noe innenfor rekkevidde som barnet kan tygge på. Prøv også å holde barnets og dine hender rene for å unngå infeksjoner. Det er alltid en god idé å ha en smekke, klut eller liknende for hånden for å ta seg av siklingen og unngå at den lille blir for våt og kald.