Når bør tannpussen starte? - Multi-Mam NO


Når bør tannpussen starte?

Melketennene begynne vanligvis å vises i rundt seks måneders alder, men tannhygienen bør starte enda tidligere. Melketennene har ikke vært sett på som viktige siden de uansett forsvinner ved seksårsalderen, men de skal holde av plass for tennene som kommer senere. Å ta vare på barnets tannkjøtt og munnhygiene er bra for å forebygge utvikling av betennelse i tannkjøttet, som kan påvirke avstanden mellom tennene. Dessuten er sunne melketenner avgjørende for riktig utvikling av talen, så det er like godt å lære å pusse tennene med det samme.

Jo før, jo bedre med god tannhygiene

Tannbørsting fjerner tannbelegget og forebygger dermed hull i tennene. La tannbørstingen være en lek allerede fra de første tennene titter frem. La barnet få prøve selv, og la det ikke bli en kamp for rene tenner. Mer alvor bør det komme i leken når de første melketennene kommer. Tennene børstes to ganger daglig

Det bør brukes vanlig fluortannkrem på børsten (0,1 % fluor), men særdeles lite, da små barn svelger tannkremen heller enn å spytte den ut. Derfor er rådet fra fagfolk og myndigheter å bruke en knapt synlig mengde fluortannkrem på tannbørsten til barn under fire år. Å forebygge hull i tennene hos småbarn er først og fremst foreldrenes ansvar. Husk at den offentlige tannhelsetjenesten i Norge omfatter alle barn og ungdommer i alderen 0–18 år. Personellet på tannklinikken vil kunne ta seg av alt som har med tenner å gjøre, slik som undersøkelse og eventuell behandling, tannskader, vansker ved tannfrembrudd med mer. Tannbørsten bør være myk og byttes med jevne mellomrom, omtrent etter 2 måneder, eller når du ser at busten begynner å legge seg ut. Vær oppmerksom på at barnet bør være 9-10 år før det med rimelig sikkerhet kan pusse tenner effektivt selv.

Når bør barnet gå til tannlegen?

Barna innkalles til sin første undersøkelse hos tannlegen når de er tre år gamle. Trenger du råd og veiledning før den tid, kan du ta kontakt med tannklinikken der du bor. Den første undersøkelsen gjøres som regel av en tannpleier, så får barnet oppfølgingstime hos tannlegen ved behov. Tennene telles og tenner og tannkjøtt undersøkes. Hvis treåringer har kariesangrep, er det som regel på framtennene. “Toårsjekselen” (tann nummer fem når du teller fra midten) er også utsatt for karies.

Undersøk barnets tenner jevnlig for å sjekke at det ikke kommer hull i tennene. Hvis du ser mørke flekker eller merker på tennene bør du forhøre deg med en tannlege.

Hvordan beskytter du barents tenner

Unngå å gi barnet søte drikker når det ønsker mer drikke i tillegg til morsmelk. Vann er bra nok. Sukker er den viktigste årsaken til dårlig tannhygiene hos barn. Forsøk å venne barnet til å drikke av en kopp eller glass så tidlig som mulig, i stedet for at barnet venner seg til å nippe til flasken hele tiden. Når du begynner med barnemat bør du i størst mulig grad unngå mat med sukker.