Symptomer på tannframbrudd - Multi-Mam NO


Symptomer på tannframbrudd

Selv om symptomene ved tannframbrudd kan variere fra barn til barn er det mange foreldre som opplever denne tiden som ganske slitsom. Straks tennene begynner å presse mot gommene og vil ut vil barnet oppleve smerter og ubehag, noe som gir vanlige symptomer som misnøye, økt behov for å tygge, eller redusert matlyst.

Prosessen med å få tenner starter vanligvis I barnets sjette levemåned. Det kan starte så tidlig som ved 3-måneders alder, men kan også starte først når barnet er rundt 12 måneder. Symptomer bruker komme omtrent fire dager før tannen bryter fram, og varer vanligvis i et par-tre dager etter at tannen er framme. I denne perioden vil barnet opplev et eller flere av de vanligste plagene ved tannframbrudd.

Typiske symptover ved tannframbrudd:

 • Hovne og ømme gommer, og du vils e at barnet forsøker å gni seg på gommen med en finger. Siden tennene presser på og vil gjennom huden vil gommene bli ømme og hovne. Litt lett massasje med en finger eller fuktig klut kan lette trykket og lindre. Også en avkjølt leke eller bitering kan hjelpe mot ubehag.
 • Hvis du tar en titt I barnets munn vil du kunne se at gommene er rødlige, og kanskje med en tann som stikker fram. Enkelte ganger kan det blø litt når tannen bryter gjennom. Hvis du synes det ser unormalt ut kan du rådføre deg med fastlege eller helsestasjonen.
 • Økt sikling. Tørk barnets ansikt forsiktig med en myk klut og smør gjerne med en mild krem for å forhindre at huden blir irritert og sår.
 • Biting og tygging på alt innenfor rekkevidde. Dette omfatter leker, fingre, bestikk, eller til og med håret ditt. Skaff en god bitering til barnet for å unngå at barnet biter på alt mulig annet.
 • Barnet kan bli rødt i kinnene og noen ganger i hele ansiktet. Det er ikke uvanlig med litt temperaturstigning opp over 38 grader i forbindelse med tannframbrudd. Dette er normalt ufarlig. Hvis du er bekymret kan du rådføre deg med helsestasjonen.
 • Barnet gnir seg på øret og kinnet når tennene bryter fram.
 • Barnet får redusert matlyst, spesielt mindre lyst på fast føde. For enkelte barn kan det være svært ubehagelig å tygge mens tennene bryter fram, og de nekter å spise. Forsøk å gi barnet avkjølt mat, f.eks. yoghurt eller moset frukt. Dette kan lindre og gi bedre matlyst.
 • Urolig nattesøvn er normalt siden symptomene kan forverres om natten. Det kan også være at plagene gjør at barnet blir mer redd om natten når de er trøtte, og dermed blir urolige.
 • Hosting eller brekninger. Barnet kan svelge noe av sikkelet som det produserer under tannframbruddet og dermed begynne å brekke seg eller hoste. Undersøk først om dette er årsaken, eller om barnet er forkjølet eller har allergi. Pass på at barnet ikke har problemer med å puste. Svelging sikkel kan også føre til løsere avføring. Hvis barnet får alvorlig diaré bør du rådføre deg med lege eller helsestasjonen.
 • Barnet kan bli mer urolig enn vanlig, og noen ganger lettirritert når det får tenner. Barnet kan også gråte mer enn vanlig eller ha vansker med å roe seg ned. Prøv noen av råden som er beskrevet over for å avhjelpe.
 • men barnet får tenner vil barnet sannsynligvis forsøke å putte alt innenfor rekkevidde i munnen. Husk at mange av tingene som barnet får tak i kan være fulle av bakterier som kan gi barnet plager som infeksjoner og diaré. Diare og sår stump er vanlige plager i denne tiden, så pass renholdet av alt barnet kan putte i munnen Hvis barnets plager blir alvorlige bør du rådføre deg med lege eller helsestasjonen.