Tegn på at tennene kommer - Multi-Mam NO


Tegn på at tennene kommer

Tiden med tannframbrudd kan være en veldig stressende periode for både barn og foreldrene. Tegn på at tennene er på vei vises for første gang rundt seks måneders alder, men noen ganger tidligere. Alle tennene er vanligvis på plass rundt 3 års alder, når alle melketenner har kommet fram. Men ved 6 års alder starter hele prosessen på nytt, denne gangen skal de permanente tennene erstatte melketennene.

Prosessen med å få tenner er vanligvis ledsaget av en hel rekke symptomer som oppstår rundt fire dager før den første tannen dukker opp, og varer vanligvis i tre dager. Tennene kommer vanligvis i par og hos de fleste barn vil de første tennene som dukker opp være fortennene i i underkjeven. Tiden for å få de første tennene varierer fra barn til barn. De fleste følger den normale rekkefølgen for når tennene dukker opp, men her er det selvfølgelig også varierende forskjeller.

Symptomer på tannfrembrudd

Symptomer på tannframbrudd varierer fra barn til barn. Noen opplever bare milde plager som varer i et par dager, mens andre kan oppleve det som svært ubehagelig og mer langvarig.

Vanlige symptomer ved tannfrembrudd:

 • Hovent, rødt tannkjøtt
 • Sikling (mer enn vanlig)
 • Gniing av tannkjøttet
 • Biting, tygging eller suging på alt de kommer over. Leker, fingre, etc.
 • Rødlig i ansiktet og kinnene, noen ganger også varme kinn
 • Gnir seg på øret på den siden hvor tannen er på vei
 • Dårlig appetitt, spesielt lite lyst på fast føde siden tygging er ubehagelig
 • Søvnproblemer, våkner opp mer enn vanlig i løpet av natten. Noen foreldre hevder at symptomene forverres i løpet av natten. Årsaken er trolig at barnet er trøtt og slitent, derfor blir det mer urolig.
 • Lettere irritert enn vanlig
 • Gråter mer enn vanlig
 • Økt sikling kan forårsake hoste eller brekninger. Med mindre barnet har andre plager som for eksempel en forkjølelse eller allergi, bør ikke dette føre til problemer med å få puste.

Hva kan du gjøre for å hjelpe barnet?

Vi vet at det er slitsomt å høre barnet gråte ut uten å vite hva du kan gjøre for å stoppe det. Trøst er allikevel viktig, så ikke nøl med å gi barnet masse kos.

Det er flere ting du kan vurdere å gjøre for å lindre barnets plager. Her kan du lese mer om tips som kan prøves, som for eksempel å bruke en lindrende gel når tannkjøttet er smertefullt. I tillegg kan du la barnet få leger det trygt kan putte i munnen og tygge på, slik at tannkjøttet masseres.

Overdreven sikling kan føre til sårhet og irritasjon på barnets hake, så sørg for å tørke haken med en myk klut så ofte som mulig. Du kan også beskytte den sarte huden på haken med en fet krem (for eksempel en krem beregnet på såre brystknopper).

Verdt å vite

Mange foreldre har hørt om «tannbleier», barnets avføring blir løs i tidsrommet rundt tannfrembrudd. Det finnes ikke vitenskapelig belegg for å si at det er en sammenheng. Tennene får skylden for mye som skjer i alderen der tennene bryter frem. Som oftest uten grunn. Løs mage skyldes nok mer sannsynlig noe annet som skjer rundt tannfrembrudd – nemlig at barnet begynner med fast føde. Den løse avføringen er nok mer en reaksjon på forandring i kosten.